Tasapainoisempaa arkea, levollisempaa lomaa

Luulen, että aika monelle ihmisistä toive tasapainoisemmasta arjesta ja levollisemmasta lomasta on tuttua.

 

Tasapainoinen arki ja levollinen loma vaativat pysähtymistä ja asioiden tarkastelua, karsimista ja järjestämistä tärkeysjärjestykseen. Tässä blogikirjoituksessa annan sinulle muutaman vinkin, joiden avulla voit miettiä, miten voisit muokata omaa arkeasi ja lomaasi tasapainoisempaan ja levollisempaan suuntaan.

 

Elämme tänä päivänä melkoisen paljouden keskellä – aivan kaikkea on paljon. Tavaroita, kotitöitä, harrastuksia, huolehtimisia, velvollisuuksia, vastuita…

 

Riittämättömyyden tunne on tullut monille tutuksi seuralaiseksi.

 

Vastareaktiona kaiken paljouteen on noussut pinnalle minimalismia, downshiftaamista, pakuelämää jne. Haaveillaan siitä, että elämä olisikin isosti erilaista. Useimmille meistä tällaiset ilmiöt saattavat kuitenkin tuntua kovin äärimmäisiltä ja ehkä jopa joltain, joka ei ole syystä tai toisesta itselle edes mahdollista.

 

Sen sijaan, että tekisit jonkin elämää mullistavan ratkaisun, kuten että päättäisit myydä kaiken omaisuutesi ja lähteä reppureissaamaan ympäri maailmaa, voit aloittaa hieman maltillisemminkin. Itseensä tutustuminen ja itselle tärkeiden ja turhien asioiden tunnistaminen auttavat navigoimaan kaiken paljouden keskellä. 

”Muista, että kovin vähän tarvitaan onnelliseen elämään.”
Marcus Aurelius

Tässä on sinulle muutamia kysymyksiä, joita pohtimalla voit lähteä selvittämään niitä asioita, jotka sinulle riittävät onnelliseen elämään:

 • Mitä ilman et voisi kuvitella eläväsi?
 • Mitkä viisi esinettä tai asiaa ottaisit mukaan autiolle saarelle?
 • Mitä asioita arvostat?
 • Mistä asioista nautit?
 • Mitkä asiat tuottavat sinulle iloa?

Arjen runsaus, kuormitus ja kaiken paljous heijastuvat usein myös lomiin aiheuttamalla paineita ja korkeita odotuksia loma-ajalle.

 

Lomalta toivotaan usein kuormituksesta palautumista, mutta aika yleistä on myös se, että arjessa siirrämme asioita lomalla tehtäväksi. Sen lisäksi lomalta toivotaan lähes poikkeuksetta myös elämyksiä, uusia kokemuksia ja jotain arjesta poikkeavaa.

 

Siinä onkin sitten lomalle jo melko kattava paketti. Luulen, että monille meistä on tuttua, että loma-ajat saattavatkin olla rankempia kuin arki eikä loma välttämättä tuokaan helpotusta kuormitukseen.

 

Ennen kesälomaa on hyvä pysähtyä hetkeksi pohtimaan, että millaisia odotuksia ja toiveita kesälomalle on asettanut. Joskus on tarpeen karsia kesäsuunnitelmia, jos huomaa, että itsellä on tarve saada enemmän aikaa levolle ja spontaaneille asioille. Kesälomalla on tärkeää muistaa myös laiskotella ja huvitella, eikä vain tehdä arkena tekemättä jääneitä töitä.

”Ei ole hyvä tehdä liian paljon työtä. Täytyy myöskin laiskotella välistä, välistä huvitella.”
Minna Canth

Jos olet jäämässä lähiaikoina lomalle, mutta tekemättömät työt ja loma-ajan toiveet kuormittavat mieltäsi, otapa seuraavaksi eteesi kalenterisi ja paperia ja kynä.

 

Listaa ensin paperille kaikki mielessäsi pyörivät (tekemättömät) asiat (ne voivat olla esim. työasioita, kotitöitä, loma-ajan suunnitelmia ja toiveita).

 

Seuraavaksi ota esiin kalenterisi ja tutki siitä päivät/viikot ennen lomaa, loma-aika ja loman jälkeinen aika. Minkälaisia asioita siellä on jo valmiiksi? Ovatko ne ”ansainneet paikkansa” siellä? Vahvista tärkeät asiat ja karsi turhat pois.

 

Varaa seuraavaksi kalenteristasi itsellesi tarpeellinen määrä aikaa levolle ja laiskottelulle, itsellesi mieluisille puuhille, huvittelulle, loma-ajan toiveille ja muille omia voimavarojasi vahvistaville asioille.

Sitten lajittele listallasi olevat asiat seuraaviin kategorioihin:

 

 1. älä tee ollenkaan (montako asiaa voisit rehellisesti sijoittaa tähän kategoriaan ilman tunnontuskia?)
 2. tee ennen lomaa (onko suunnitelmasi realistinen?)
 3. tee ennen lomaa, jos on aikaa (siirrä loman alkaessa tälle listalle jääneet asiat tarvittaessa kohtaan 6 tai ehkä jopa kohtaan 1)
 4. tee lomalla (vain kaikista tärkeimmät asiat, jätä tilaa myös haahuilla tai tehdä jotain spontaania)
 5. tee lomalla, jos on aikaa (voitko loman loputtua tähän kohtaan jääneet asiat siirtää kohtaan 6 tai 1?)
 6. tee loman jälkeen (tee uusi arvio loman jälkeen listalla oleville asioille: ovatko ne edelleen tärkeitä vai voiko joistakin niistä luopua?)

Oliko tästä tehtävästä sinulle apua tekemisten karsimisessa ja tärkeiden asioiden laittamisessa tärkeysjärjestykseen?

 

Jos haluat parantaa omaa arkeasi vahvistamalla omien arvojesi mukaista elämää, luopumalla turhista asioista, tekemällä pieniä hyvinvoinnintekoja ja keskittymällä myönteiseen, tilaa alta Keinuman uutiskirje – saat tilaajalahjaksi Arki keinumaan tasapainoisesti -työkirjan, jossa käsitellään juuri näitä asioita.

 

Keinuma Oy:n logo

Seuraa somessa: 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top