Kodin kierrätyspiste kuntoon -työpaja

Kodin kierrätyspiste kuntoon

Yksi kodin järjestykseen olennaisesti liittyvä tekijä on kodissa syntyvien jätteiden toimiva lajittelu ja kierrätys. Kun roskat päätyvät mahdollisimman helposti ja vaivattomasti oikeisiin kierrätysastioihin, eivät ne keräänny tasoille ja lattioille luomaan kaaosta ja epäjärjestystä.


Kierrätykseen kerättävien jätelajien määrä vaihtelee alueittain. Eri jätelajien lajitteluohjeissa voi myös olla paikallista vaihtelua. Senpä takia on tärkeää, että otat selvää ja perehdyt erityisesti oman asuinalueesi kierrätysohjeistuksiin.


Omassa kodissasi voit vaikuttaa valtavasti siihen, mitä roskille ja jätteille kotisi seinien sisäpuolella tapahtuu. Mitä jätelajeja kodissasi kierrätetään, minkälaisiin kierrätysastioihin niitä kerätään, kuinka usein ja millä tavalla niiden tyhjentäminen tapahtuu jne. Oikeaoppisella kierrätyksellä säästetään niin luontoa, luonnonvaroja, energiaa, raaka-aineita, aikaa kuin rahaakin.


Äkkiseltään ajateltuna kodin jätteiden kierrättäminen voi tuntua itsestään selvältä ja helpolta asialta, mutta todellisuudessa jätteiden lajittelu ja kierrättäminen kehittyy koko ajan, joten kehityksessä on syytä pysyä mukana. Esimerkiksi tämän vuoden alusta on tullut voimaan uusi jätelaki, joka velvoittaa kuntia järjestämään poistotekstiilien keräyksen. Poistotekstiileihin voi lajitella loppuun käytetyt ja rikkinäiset vaatteet, kuten paidat, housut, takit, hameet ja mekot sekä kodin tekstiileistä lakanat, verhot, pöytäliinat ja pyyhkeet. Poistotekstiileihin ei saa laittaa märkää, homeista, hajuja tai tuholaisia sisältävää ainesta. Sinne ei kuulu myöskään kengät, asusteet, alusvaatteet, sukat, sukkahousut, matot, peitot, tyynyt tai pehmolelut. Poistotekstiileistä jalostetaan uusiokuitua teollisuuden käyttöön ja siitä voi syntyä esimerkiksi lankoja, kankaita, eritysmateriaaleja, akustiikkalevyjä ja komposiitteja.


Olen myös itse oppinut paljon uusia asioita kierrätyksestä ja jätteiden lajittelusta ihan viime aikoinakin. Esimerkiksi muovinkeräykseen jätteitä ei kannata pakata sisäkkäin, kun taas kartonkijätteiden kohdalla se on jopa suotavaa. Lasinkeräykseen ei saa laittaa keramiikkaa, lasiastioita tai tasolasia, vaan pelkästään lasipakkauksia. Paristojen navat tulisi teipata ennen keräykseen toimittamista. Oliko nämä opit sinulla jo hallussa vai tuliko joku asioista uutena tietona?


Itseään ei kuitenkaan kannata soimata siitä, jos on jämähtänyt tiettyihin ohjeistuksiin tai lajitellut väärin joitain jätteitä. Sen sijaan asennoitumalla niin, että koko ajan voi oppia uusia asioita ja kehittää omaa toimintaansa, tulee muutosten tekemisestä luonteva osa arkea. Viiden tai kymmenen vuoden päästä kierrätys ja lajittelu voi olla jo aivan toisenlaista kuin tällä hetkellä.


Omia kierrätys- ja lajittelutapojaan on hyvä tarkastella säännöllisin väliajoin. Oman kodin tilat ja mahdollisuudet vaikuttavat kierrätyksen ja lajittelun käytännön toteutukseen hyvinkin paljon. Perinteisissä keittiöissä ei ole osattu ottaa huomioon nykykierrätyksen vaatimuksia, joten kodin kierrätyspisteen luomisessa ja ylläpitämisessä joutuu usein käyttämään luovuutta.


Kodin kierrätyspiste kuntoon -työpajassa pääset pohtimaan oman kotisi kierrätyspisteen toimivuutta ja kehittämään sitä paremmaksi. Lue työpajasta lisää Keinuman kotisivuilta.


Poistotekstiilien keräyksestä löydät lisätietoa mm. https://lsjh.fi/mita-haluat-lajitella/poistotekstiili/


Tilaa Keinuman uutiskirje, niin saat ensimmäisten joukossa tiedon Keinuman ajankohtaisista asioista!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top