JÄRJESTETÄÄN YHDESSÄ KEITTIÖ -RYHMÄVALMENNUS ETÄTOTEUTUKSENA
On olemassa sanonta, jonka mukaan keittiö on kodin sydän. Omalta kohdaltani voin todeta, että ainakin meidän keittiössämme vietetään todella paljon aikaa ja se on melko keskeisellä paikalla kodissamme. Keittiössämme valmistetaan ruuat koko perheelle, leivotaan herkkuja juhliin ja arkeen, siivotaan syntyneet sotkut, kierrätetään suurin osa taloutemme jätteistä ja säilytetään monenlaista astiaa ja ruoka-ainetta. Ruokapöytämme ääressä ruokaillaan, tehdään läksyjä, luetaan posteja, suunnitellaan seuraavan viikon ruokalistoja, käydään läpi perhekalenterin sisältöä, pelataan lautapelejä ja katsotaan välillä koko perheellä sisustus-, ruuanlaitto-, musiikki- tai muita koko perhettä kiinnostavia ohjelmia tabletilta samalla, kun syödään (nämä ”katsotaan, kun syödään” -hetket ovat meidän perheemme yhdessäolon erikoishetkiä, ei sentään jokapäiväistä arkea 😉).
Jokaisesta kodista löytyy varmasti jonkinlainen keittiö – se, mitä siellä tehdään, vaihtelee tapauskohtaisesti. Jossain keittiössä valmistetaan hilloja ja säilykkeitä, jossain toisessa keittiössä leivotaan koristeellisia sokerikreemikakkuja. Joku on kiinnostunut fermentoinnista ja toinen teemajuhlien järjestämisestä. Joku käyttää sunnuntait alkuviikon ruokien preppaukseen ja toinen tilaa säännöllisesti kotiinkuljetuksella valmista ruokaa kotiin. Sinä olet itse oman keittiösi paras asiantuntija – osaat kertoa, mitkä tavarat keittiössäsi ovat tärkeitä ja mitä ilman pärjää vallan loistavasti.
Jokainen keittiö on kuitenkin ansainnut omistajansa säännöllistä huolenpitoa. Keittiön siisteyden ylläpitämiseen ei riitä tasojen, lieden tai jääkaapin siivoaminen satunnaisesti. Keittiön kaapeissa ja laatikoissa olevat tavarat on hyvä käydä säännöllisesti läpi ja samalla puhdistaa niiden säilytyspaikat. Esimerkiksi yläkaappeihin kertyy rasvapölyä, vaikka ovet olisivatkin pääsääntöisesti kiinni. Aterinlaatikoihin kertyy ruuanmuruja ja pölyjä. Kuiva-ainekaappeihin ja -laatikoihin, jääkaappiin ja pakastimeen unohtuu helposti ruoka-aineita pilaantumaan, jollei niitä inventoi säännöllisesti. Säilytämme myös helposti keittiössä tavaroita, joita ei todellisuudessa tule koskaan käytettyä. Varsinkin keittiövälineiden ja pienkodinkoneiden kohdalla meille tarjotaan monenlaista välinettä ja hilavitkutinta, jotka saattavat lopulta päätyä vain kaapin täytteeksi.
Keittiöissä on usein suhteellisen paljon tavaraa – on ruuanlaittoastioita ja -välineitä, tarjoilu- ja säilytysastioita, ruokailuvälineitä, lautasia, kulhoja ja kuppeja. Siihen päälle kaikki ruoka-aineet, kodinkoneet sekä erityisiin tarkoituksiin tarkoitetut astiat ja välineet, kattamiseen liittyvät tavarat, keittiön siivouksessa tarvittavat tarvikkeet, kierrätykseen liittyvät asiat ja lukemattomat muut tarpeelliset ja tarpeettomat asiat. Kun esimerkiksi meidän viisihenkisestä perheestämme kaikki ovat jo enemmän tai vähemmän omatoimisia keittiön käyttäjiä, on tärkeää, että keittiö on toimiva. Arjen sujumista helpottaa todella paljon, kun tavaroille on omat, selkeät paikkansa.
Ei siis ole mikään ihme, jos keittiön perusteellista läpikäymistä ja siivoamista lykkää herkästi myöhemmäksi. Usein ajatellaan, että pitäisi siivota keittiön kaapit, mutta teen sen ”sitku olen lomalla”, ”sitku lapset ovat mummolassa”, ”sitku tehdään remonttia” jne. Näiden ”sitku”-ajatusten käytäntöön vienti on usein vaikeaa. Monesti voi käydä niin, että esimerkiksi isot perhejuhlat ”pakottavat” ryhtymään tähän urakkaan ja sitten juhlien jälkeen iskeekin valtava uupumus.
Itse pyrin tekemään keittiössäni perusteellisen läpikäymisen ja siivoamisen muutamien vuosien välein (ei ole tullut tehtyä liian usein) ja näiden urakoiden välissä teen pienempiä toimenpiteitä – osan säännöllisesti ja osan silloin tällöin ja tarpeen mukaan. Isompikin urakka on syytä jakaa pidemmälle ajalle ja pienissä erissä tehtäväksi, sillä ainakin omassa keittiössäni perusteellinen läpikäyminen ja siivoaminen veisi useita kokonaisia päiviä eikä minulla yleensä ole mahdollisuutta keskittyä siihen montaa päivää putkeen. Siksi uskonkin siihen, että tietyn rajatun ajan sisällä säännöllisesti pienen hetken tekemällä saa projektin hoidettua lempeämmin kuin uuvuttavana kertarykäisynä. Jos taas projektille ei aseta mitään aikarajoja, jää homma yleensä puolitiehen muutaman aktiivisen päivän jälkeen.
Näihin keittiön järjestämisen ja siivoamisen haasteisiin olenkin luonut viisi viikkoa kestävän Järjestetään yhdessä keittiö -ryhmävalmennuksen, joka antaa sinulle aikataulun eli ajalliset puitteet, toimintajärjestyksen, vinkit ja opit karsimiseen, järjestämiseen ja kierrättämiseen sekä kannustavan vertaistuen ja lempeän motivaation ylläpidon.
Jos keittiösi kaipaa huomiotasi, mutta motivaatiosi on kateissa, tule mukaan ryhmävalmennukseen, jonka aikana järjestetään yhdessä keittiö! Löydät lisätietoja valmennuksesta Keinuman kotisivuilta.